Le premier bento pour vous

No.1

So, I was thinking hard what to make as the first bento on this blog. I did not want to make something difficult, something expensive to make, something hard to get ingredients of, it should be something very easy to make and still tastes and looks good. Then I decided to make sandwich.

Bon, j’ai beaucoup réfléchi pour savoir quel bento faire en premier sur ce blog. Je ne voulais pas faire quelque chose de compliqué, quelque chose de coûteux, avec des ingrédients difficiles à trouver, ça devait être quelque chose de très facile
à réaliser et toutefois qui soit beau et bon. Alors j’ai décidé de faire des sandwichs.

Sandwich is simple to make but with good care you can make a gorgeous sandwich. I like sandwich with eggs. I always cook eggs the night before because it is very hard to peel a cooked egg while it is still warm. So I cook before I go to bed and soak in cold water until the morning.

Les sandwichs sont simples à faire, mais avec un peu de soin vous pouvez faire un très beau sandwich. J’ai les sandwichs aux oeufs. Je fais toujours cuire mes oeufs la veille parce qu’il est très difficile d’enlever la coquille de l’oeuf quand il est encore chaud. Donc je les fais cuire avant d’aller au lit et je les plonge dans de l’eau froide jusqu’au matin.

Peel it in a cold water as it is easier. Cross cut the egg by an egg cutter. Put it in a bowl. Salt, pepper, a tiny bit of chicken consome cube will add taste.

Retirer la coquille dans de l’eau froide (c’est plus facile). Couper l’oeuf avec un coupe-oeuf. Mettre dans un bol. Saler, poivrer. Un petit peu de bouillon cube de volaille ajoute du goût.

 

Cut onion into small bits. Mix it with the egg very well. And mayonnaise!
Emincer l’oignon. Bien mélanger avec l’oeuf en sorte de mayonnaise !

I use this mayonnaise with french mustard from Dijonne. It is very good. Then cut bread. In Japan we use White Bread for sandwich, but in Norway where I live we usually eat more brown bread. Cut it very thinly. It is said 8mm in thickness is ideal for sandwich. Then put some butter if you wish.

J’utilise pour cette “mayonnaise” de la moutarde de Dijon, c’est très bon. Ensuite, couper le pain. Au Japon, nous utilisons le pain blanc pour les sandwichs, mais en Norvège où je vis, on mange habituellement plus de pain complet. Couper fin. On dit que 8 mm est l’épaisseur idéale pour un sandwich. Tartiner avec un peu de beurre si vous le souhaitez.

I put lettuce, egg, cheese, ham and cucumber today. Cucumber should be sliced like this.

Aujourd’hui, je mets de la laitue, de l’oeuf, du fromage, du jambon et du concombre. Le concombre doit être coupé en tranches ainsi.

Cut lengthwise and in very thin slices. You should cut cucumber as the last ingredient as it has a lot of water and you do not want watery cucumber in your sandwich! Put them on nicely in layers.

Couper dans le sens de la longueur et en tranches très fines. Il faut couper le concombre en dernier comme c’est très aqueux et que vous ne voulez pas d’eau dans votre sandwich! Les disposer joliment.

Don’t put too much egg, as it gets messy. While you are making next one, you should put a mug cup or something on top to
press it. Then the sandwich settle down and things are kept in place better.

Ne pas mettre trop d’oeuf, sinon ça fait négligé. Pendant que vous dressez le deuxième, placez un mug ou quelque chose sur le premier pour l’aplatir. Ainsi le sandwich prend forme et tout reste mieux en place à l’intérieur.

When you finish making all the sandwiches, cut them half and insert a pick through. Put your sandwich on a plate first. You need some time to think about how you are going to put them in a bento box. Don’t put them directly in a bento box! It is a very important moment and you think a lot before you do it!

Quand vous avez fini tous les sandwichs, coupez-les en deux et plantez une pique au travers. Mettez d’abord vos sandwichs dans un plat: vous avez besoin d’un peu de temps pour voir comment vous allez placer vos sandwichs dans votre bento. Ne les mettez pas directement, il est vraiment très important d’y réfléchir avant !

If you are ready for the big moment, you can decorate your bento box with the food you just made.

Lorsque vous être prêt, vous pouvez décorer votre bento avec la nourriture que vous venez de faire.

A sandwich box to go! A cold pack of juice will be good to have.
Une boîte de sandwichs à emporter ! Une brique de jus bien fraîche pour aller avec.

It can keep your sandwich cool as well! (for a while in Norway…)
Elle peut aussi garder votre sandwich au frais! (En tout cas en Norvège…)

I will show you a japanese bento with fish next time!
See you again!
from Rie

La prochaine fois, je vous montrerai un bento japonais au poisson!
A bientôt!
Rie.

***

French translation by Anne will come later! (Big thank you to Anne!) and your comments are welcome. I use Google Translate and can read your comments in french as well, and I will try to update this blog at least once a week.
Join me on my facebook “Rie’s Bento and Cooking” then you will get a notice when the blog is updated and you do not need to visit here everyday to see if the blog has been updated.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s